Det nyfödda fölet

Nu har fölningarna kommit igång. Föl är känsliga individer. De föds med praktiskt inte något immunförsvar utan får sitt skydd via stoets råmjölk.

Det är därför  viktigt att fölet beter sig på ett normalt sätt för att så snabbt som möjligt få i sig sitt skydd mot de infektionsämnen som normalt finns i närmiljön.

 

En normal fölunge ska resa sig, dia och springa runt inom loppet av 1, 2 respektive 4 timmar. Det är därför viktigt att detta följs upp för att i tid kunna avgöra om någonting inte är normalt.

Som stoägare kan man mjölka ur stoet i en nappflaska och ge fölet när det är fött. Det är också bra att ha som rutin ett veterinärbesök där en fullständig allmän undersökning och ett blodprov ingår.

 

Fölets tarm har ett maximalt upptag av antikroppar de första timmarna. Redan efter 3 timmar är upptaget endast 22% och efter 20 timmar <1%.

Redan 5-6 timmar efter att fölet är fött, kan mängden antikroppar analyseras med hjälp av ett färdigt kit, Foalcheck.


En för låg mängd antikroppar medför risk att fölet drabbas av sjukdom.

Det går inte att se på fölet om det har ett för lågt upptag av antikroppar utan detta fastställs med hjälp av blodprov.

Ett piggt föl kan ha låg mängd men har ännu inte drabbats av någon infektion.

Tyvärr är det vanligare att djurägaren först upptäcker att fölet inte mår bra innan detta misstänks. Om den upptagna mängden antikroppar är för låg, ges blodplasma med extra mycket antikroppar.

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv