Caslick

Ston som är sydda i slidan (vulva), klipps upp ca en vecka före förväntad fölning. Klipps slidan upp så blir slidväggarna inte så trasiga och det undviker också att det spricker i helt fel riktning.

Slidan sys sedan snarast efter fölningen- detta är viktigt eftersom det är då livmodern är som mest infektionskänslig; slidan och livmodern är väl uttänjda efter förlossningen och fostervattnet är ett utmärkt substrat för bakterier.

 

Jag brukar sy dessa ston i samband med mitt besök när jag även undersöker det nyfödda fölet. De ston som fölade under april månad, är kanske aktuella att bli ombetäckta /omseminerade.

Ston som kommer till mig för betäckning, tidigast på sin andra brunst, tar jag både cytologiskt och bakteriologiskt prov på livmodern. Detta för att säkert veta att det inte finns någon inflammation/infektion.

Inflammation orsakad av bakterier är den vanligaste orsaken till att stoet inte blir dräktigt eller att hon resorberar tidigt i dräktigheten.

 

En slapp slida hos ett högdräktigt sto kan även orsaka att hon fölar alldeles för tidigt.

När stoet är i 9-10 dräktighetsmånaden (ibland ännu tidigare) är livmodern så tung att om slidväggarna är slappa kan de inte hålla emot inflöde av bl a bakterier utifrån.


Detta orsakar en retning på livmodermunnen (cervix), som öppnar sig alldes för tidigt, vilket kan medföra att fölet föds. Ett föl som föds före 300 dagar har mycket dålig prognos för att kunna räddas till en funktionsduglig tävlingsindivid.

Det är därför viktigt att hålla koll på hur stoets slida ser ut för att undvika besvikelsen över en utebliven dräktighet eller ett kastat foster.

 

//Elisabeth

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv