Insekter

Värmen har gjort att bromsar, hästflugor och blinningar har varit irriterande för vissa känsliga hästar. Värst var försommaren. Det är framför allt huden på bog och framsidan av halsen som kan ha blivit ordentligt biten.

Jag har provat allt ifrån olika illaluktande krämer till matolja.  Dessa fungerar ett tag så irritationen av betten i alla fall hinner lugna ner sig.

Switch fungerar bra mot knotten. Fölen med sin feta och kraftiga päls klarar sig mycket bättre från att bli bitna. När flugorna ansamlas i och runt ögonen, kliar hästarna sig på allt de kommer åt. Hornhinnan är på hästen stor och utstående. Den skadas lätt.

Rinnande ögon är ett första tecken på att ögonen är irriterade, skadas hornhinnan blir ögat fort grått och hästen kniper ihop ögat. Här är viktigt att behandling insätts snabbt - ring veterinär. Flughätta eller flyveil fungerar bra för att förebygga problemet.

De flesta hästar besväras trots allt inte så mycket, de känsliga individerna är undantagna.  Ibland är det nog vi människor som störs mer av insekterna än hästarna. De har ju trots allt klarat sig i alla tider långt innan det fanns veterinärer och olika hudprodukter!

 

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv