Avvänjning föl

Det milda vädret med en relativt liten mängd insekter är skönt för hästarna att vara ute i. Många hästägare har fortfarande sina hästar ute dygnet runt. Hästar har ju ett mycket bättre mörkerseende än vi människor - de mörka nätterna behöver inte vara en anledning att stalla in. De vet var de sätter sina fötter.

 

Näringsvärdena och fibermängden i gräset kan vara mycket ojämnt den här årstiden. Om hästarna fortfarande går ute på bete kan det vara bra att komplettera med hö.

 

Det är därför viktigt nu att göra en analys på det grovfoder som ska användas. Det kostar inte många kronor att göra en foderanalys.Den ger ytterst värdefull information om mängden kolhydrater, proteiner och mineraler d v s de viktiga byggstenarna som behövs för att hästen ska kunna utvecklas till den högpresterande individ den är framavlad att bli.

 

En ettåring väger ca 90 % av sin vuxenvikt.  För att kunna växa och samtidigt utveckla muskler behövs en korrekt balans mellan protein och energi.

 

För den växande hästen är balansen mellan calcium och fosfor jätteviktig. Vill man ha hjälp att räkna fram foderstaten för sina hästar är Eva Dahlström expert på detta (www.foderrad.se). 

 

Tänk på att det också är en ekonomisk besparing att veta om vilka extra tillägg och mängder som eventuellt foderstaten kan behöva balanseras med än att bara fodra på en höft. Alla hästar är individer med olika behov.

 

Många föl börjar kanske bli dags att vänja av. Det finns två modeller; antingen tar man bort fölet från mamman direkt eller har dem åtskilda under natten.

 

Det finns undersökningar gjorda på vilket sätt som framkallar minst stress. Det visade sig att det är ingen skillnad. Viktigt att tänka på före avvänjningen är att fölet är duktigt att äta grovfoder. Den ska inte lära sig detta i samband med avvänjningen.

 

Har stoet svårt att hålla hull och fölet äter bra med grovfoder, så kan man vänja av tidigare än 6 månader. Är stoet i bra hull och fölet äter bra med grovfoder, kan man vänta med att avvänja. Det dräktiga stoet brukar avvisa fölet d v s vänja av fölet själv i god tid före fölningen.

 

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv