Mugg

Vädret har varit varierande - ömsom sol, regn och snö. Vissa hagar är leriga och blöta. En del hästar drabbas av mugg - andra inte.

Mugg är en inflammatorisk retning i framför allt den opigmenterade, tunna huden som finns i karleden. På Agrias hemsida under sjukdomar finns en utförlig beskrivning av vad mugg är, orsaker och behandling.

Jag tror att behandling av mugg är en av de åkommor, som det finns många olika uppfattningar om.

 

Förr försökte jag behandla all mugg. Det var ett evighetsgöra med att tvätta, torka, smörja och viftande hovar. Numer rör jag inte muggen OM den inte orsakar svullnad, hälta eller feber.

Petar man och plockar sårskorpor orsakas fler öppna små sår och därmed fler ingångsportar för bakterier, smuts mm till en redan skadad hud, som då kan svullna rejält och bli ordentligt inflammerad.

Tvättas huden dagligen så torkar den ut och behöver smörjas in, men salvor och krämer som inte hinner torka in i huden innan hästen går ut på morgonen, är ett utmärkt fäste för all den smuts hästen kan trampa i under dagen i hagen.

 

I de fall muggen består av torra krustor lämnar jag dem ifred men under uppsikt. Krustorna faller av även om det kan ta lång tid. Vissa hästar är känsligare än andra och kan reagera på helt olika sätt. Det är därför viktigt att ha muggen under uppsikt för att snabbt sätta in behandling om så fordras.

 

Var och en ska naturligtvis följa de råd och anvisningar som den behandlande veterinären anser vara bäst för respektive häst.

 

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv