Utfodring i kyla

Det har kommit mängder av snö och temperaturen är flera minusgrader.

Hästars förmåga att anpassa sig till kyla är beroende av hur länge det är kallt och sitt energiintag d v s hästar tappar vikt om de inte får tillräckligt med energi för att kompensera sin värmeförlust till den omgivande kalla luften.

Hästar i god kondition och gott hull har inga problem att anpassa sig till kyla. De äter den mängd som de behöver för att hålla temperaturen. Det är därför viktigt att grovfodret är av bra kvalitet och gärna i fri tillgång.

Tänk på att det är också viktigt att fodret fördelas så alla hästar får god tillgång då hästar rangordnar sitt ätande.

En foderhäck underlättar både för människa och djur. Det finns olika typer av foderhäckar. De med golv och tak är att föredra, fodret ligger rent och torrt, det är ett bra avstånd mellan hästarna och foderspillet reduceras väsentligt.

 

Rent färskt vatten är också viktigt. Snö är ett olämpligt subsitut. Hästen behöver konsumera 10 gånger mer snö än vatten för att uppfylla sitt behov. Det är mycket energikrävande att smälta en så stor mängd snö till kroppstemperatur.

Hästar som får otillräcklig mängd med vatten och ett näringsfattigt hö riskerar att få förstoppning. Det är inte ovanligt under vintertid och kan vara nog så besvärligt att lösa.

Vi har, efter att ha burit vatten i hinkar som ständigt frös och skvimpade ut i skorna och på backen, för ett antal år sedan installerat en elektrisk vattenkopp i den stora hästhagen där alla hästarna går under vintern.

Vattnet kan frysa i den om temperaturen sjunker alltför mycket (<-25 C). Vi har därför tillverkat en åttkantig hatt som vi sätter över koppen under natten då hästarna ändå är inne. Den är gjord av hopklistrade tårtbitar av frigolit och är förvånansvärd slitstark (tredje vintern).

 

För att vattnet inte ska frysa i stallet under dagen finns små effektiva stallfläktar, som jag tycker fungerar bra.

 

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv