Ljusprogram

Fortfarande känns avelssäsongen långt borta, men tiden går fort.

Det är ju tur för den här kylan lämnar ingen oberörd förutom kanske hästarna. Den här tiden på året är en bra tid att börja med ljusprogram om man vill ha igång sina tomma ston i tid på våren.

Ston är s k long-day breeders dvs deras brunstcykel stimuleras av den ökande längden av dagsljus. När dagarna blir längre på våren går stona in i s k transition period.

Det är den tiden då äggstockarna åter börjar sin cykliska aktivitet genom att producera folliclar (ägg), men dessa ovulerar inte alltid p g a att luteiniseringshormonet är lågt. Det är därför brunstlängden kan vara lång, ibland ett par månader eller delad.

 

Att sätta stona under ljus är ett effektivt sätt att skynda på aktiviteten i äggstockarna så att ägglossning och regelbunden cyklicitet kommer igång. Det tar ca 10 veckor efter ljusprogrammet startat.

 

Ljusstyrkan ska vara så att det går att läsa en tidning (100 watts lampa). Tänd ljuset i stallet eller i paddocken så dagen förlängs från skymningstiden d v s tänd inte tidigare på morgonen.

Det finns olika modeller: Antingen startas ljusprogrammet så att stona får ljus sammanlagt 16 timmar direkt eller så att ljuset tänds under en (1) timme 9.5-10 timmar efter skymningen.

En timer kan vara bra att ha. När stona börjar få ägglossning och få en regelbunden cykel avslutas ljusprogrammet.

De dräktiga stona kan påverkas av ljusprogrammet genom att de fölar tidigare än beräknat.

 

Detta är årets sista blogg, så jag vill samtidigt passa på att önska alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv