Föreläsningsdagar.

Januari har det goda med sig att det är den månaden då dagarna blir längre för varje dag. Detta är en svår tid på året att få föl om man bor i ett kyligt klimat som Sverige. Det blir alldeles för mycket tid i box för sto och föl. Det är därför bättre att fölen föds senare på våren då de kan gå ut direkt.

 

Hästar fyller år efter nyår oavsett vilken tid på året de föds och en del raser tävlar redan vid två års ålder.

Muskler och skelett utvecklas hela tiden hos den växande hästen, vilket man försöker utnyttja genom att få föl tidigt på året. De uppfödare som inte är lika beroende av att stona fölar tidigt på året, kan med fördel vänta med att betäcka sina ston ytterligare några månader. Förutsättningarna att släppa ut sto och föl är då bättre och stonas brunster är mer normala.

 

Eva Dahlström och jag hade, i januari, också en föreläsningskväll på Kvinnerstaskolan Örebro om utfodring av sto och föl respektive hur man lyckas med sitt föl samt sambandet mellan tidig fölhälsa, framtida prestation och stoets livmoderstatus.

Uppslutningen av både större och mindre uppfödare var bra och det blev en givande diskussion efteråt. Dessa föreläsningar kommer också att hållas i Söderhamn den 20 februari.

/Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv