Föl i kyla

D´One född 2010 efter de båda världsrekordhållarna Donato Hanover - Giant Diablo som delar på världsrekordet 1.08,5. D´One född 2010 efter de båda världsrekordhållarna Donato Hanover - Giant Diablo som delar på världsrekordet 1.08,5.

Kylan håller sig envist kvar. Det finns säkert enstaka ston som redan har fölat. Föl som föds den här tiden på året brukar födas med en tjock vinterpäls. 

Om stalltemperaturen håller dricksvattnet tinat, stoet har fri tillgång på grovfoder och en djup, fast halmbädd är förutsättningarna goda för att stoet ska mjölka tillräckligt bra och bädden isolera mot kylan underifrån.

Fölet är beroende av att dia ofta för att hålla kroppstemperaturen. Stoets mjölk och en väl isolerande päls gör att fölet inte fryser. Tänk på att vissa ston inte tycker om att deras föl bär täcke, speciellt om täcket legat på ett annat föl tidigare och inte blivit tvättat emellan.

En skottad rastfålla som sandats för att undvika halka kan vara lämplig för dem att vistas i korta stunder ett par gånger dagligen.

Motion i djup snö, kan förvärra en liten avvikelse i fölets benställning. Fölets skelett är påverkbart den första tiden efter födseln innan det stabiliserats.

 

Eva Dahlström och jag höll vår andra föreläsningsserie i Söderhamn den 20 februari. Det kom många uppfödare trots att det var bitande kallt ute. Vissa deltagare hade åkt över 30 mil! Tack vare Mariana Femlings noggranna organisation var hela dagen mycket väl genomtänkt med god lunch och bra föreläsningsfaciliteter. Många intressanta frågor ställdes av den kunniga publiken.


Konceptet utfodring av sto och föl tillsammans med veterinära aspekter av tiden före och efter fölning ger en fokusering på viktiga hållpunkter som är lätta att glömma bort i ett större sammanhang. Det är omkring denna tiden som mycket av grunden läggs för stoets och fölets kommande säsong.

 

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv