Övervakning fölning.

Nu har fölningarna börjat. Några ston har gått flera veckor över tiden, andra har kommit i tid. För att inte missa sin fölning kan någon form av
övervakningssystem vara bra att ha.

Det finns flera slags modeller. Man kan
välja en eller kombinera två system: Foal-cam är en kamera som monteras i fölningsboxen. Mottagare monteras på bostadshuset eller där man tillbringar tid att vaka. I en liten TV-monitor har man god överblick av stoet. Nackdelen är att det får inte vara för långt avstånd mellan sändare och mottagare och ingenting som skymmer mottagning (träd, hus etc) och det finns inte något larm inbyggt.

Birth Alarm GSM har en sändare monterad på en anti-rullgjord som spänns fast runt stoet. Den reagerar på att stoet lägger sig plant på sidan en viss tid eller byter position ofta. Den egna mobiltelefonen programmeras med det telefonnumret som sändaren ringer upp. Förutsättningarna för bra mottagning är som alltid hos mobiltelefoner en bra teletäckning.

Equifone foaling alarm, har en sändare fäst i en påse (som sitter fast mellan ringarna på grimman vid strupområdet). Den bygger också på att reagera om stoet ligger på sidan längre än 8-10 sekunder). Mottagning kräver två telefoner. En för mottagning och omkoppling till uppringande telefon. Denna vet jag inte om den finns i Sverige. Den görs i USA. Den verkar smidig.

Foal-Alert har en sändare fastsydd i vulva hos stoet. Sändaren består av två delar, var och en fäst på varsin sida av vulva med en tråd emellan. När fölet är på väg ut och vulva vidgas, lossar tråden från sändaren som då aktiveras och skickar en tyst signal till en stationär mottagare som aktiverar ett larm eller en uppringande enhet. Mottagaren gör så larmet går igång eller ringer upp de telefonnummer den är programmerad med. Nackdelarna med denna är att den kräver fastsyning(lokalbedövning och veterinär), vissa ston gillar inte att ha någonting fastsytt i vulva utan kliar av sig sändaren (som då larmar) och om det är ett felläge, så att fölet inte når fram och kan vidga vulva, uteblir aktiveringen av sändaren.


Det är också bra att ha telefonnummer till veterinär om fölet inte kommer med huvud och två framben med hovar eller bakben med hovar och svans. En ren hink med bomull att tvätta rent stoets vulva, 0.5% chlorhexidinlösning att doppa navelsträngen med, rena handdukar att torka fölet, ren nappflaska att mjölka ut stoet och ge fölet.

 

Tänk på att efter tre timmar så kan fölet endast ta upp 20% av antikropparna i råmjölken. Det är därför det är viktigt att fölet kommer igång att dia inom två timmar efter förlossningen. Ta ett blodprov (Foal-check) tidigast efter 6 timmar efter födseln för att kontrollera att fölet har fått i sig tillräckligt med antikroppar. Detta är en låg kostnad för att ta reda på att det har ett fullgott skydd mot de infektionsämnen som finns i närmiljön. Den vanligaste myten hos uppfödare är att om fölet är piggt så har det fått i sig tillräckligt med råmjölk. Istället är det avsaknaden av infektionsämne oavsett råmjölkshalten som gör att fölet är opåverkat. Det finns ingen ursäkt att inte kontrollera detta.

 

Efterbörden bör gå inom timme och absolut inte senare än inom tre timmar. Knyt upp den med ett balsnöre så stoet inte trampar runt i den. Om efterbörden blir kvar i flera timmar ökar risken drastiskt för livmoderinflammation och fång. När stoet släppt efterbörden, lägg ut den på stallgolvet för att se att den är hel och ingen del sitter kvar i stoet.

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv