Naveln hos nyfödda föl

Navelbråck Navelbråck

Området runt och i navelsträngen kan orsaka problem. 

 

Det vanligaste navelproblemet är en persisterande urachus med eller utan infektion. Naveln består av två artärer, en ven och en urachus. Urachus är förbindelsen mellan fostrets urinblåsa och den yttre fostersäcken. Här transporteras den urinen som fostret producerar under dräktigheten. Vid förlossningen ska navelsträngen gå av naturligt, ca 5 cm från bukväggen, där det finns ett avsmalnande område. Kärlen rycks då av och krullar ihop sig. På så sätt kläms kärlöppningarna ihop så att inte fölet blöder genom naveln. Det är därför man inte ska skära av navelsträngen då denna tilltäppning av kärlen inte sker.

 

Desinfektion av navelstumpen efter förlossningen gör de flesta hästägare, men valet av desinfektionsmedel varierar. Det gamla hederliga jodopaxet som många avgudar, orsakar lokal vävnadsdöd, vilket är ett idealiskt substrat för bakterietillväxt. 0.5% chlorhexidin däremot är överlägset i att minska antalet bakterier och orsaka minst lokal retning på vävnaden och är alltså att föredra.

 

En persisterande urachus syns genom att navelstumpen är ”våt” eller att urin droppar/rinner ur naveln när fölet krystar/kissar. Tidig kauterizering av vävnaden ger bäst resultat. Vid närvaro av infektion är antibiotika nödvändigt. Oftast är det fråga om infektioner orsakade av flera olika bakterier. Om läckage kvarstår några dagar efter fölet är fött, blir det betydligt svårare att få ett gott resultat. Är det nyfödda fölet sjukt är oftast naveln också infekterad. 

 

Så småningom faller den torkade navelstumpen av. Mellan huden och bukväggen ska strängen då kännas som en hård blyertspenna både i konsistens och tjocklek.

 

Navelbråck är en ofullständig slutning av bukväggen och gör att bukhinnan med tarm kan ta sig genom öppningen. Fölet har en påse under buken. Navelbråck vid födseln är vanligare hos stoföl än hos hingstföl. De flesta sluter sig själva och orsakar sällan problem med inklämd tarm. De föl som råkar ut för detta är äldre föl. Det är därför viktigt att man känner och masserar in tarmen i buken. Känns påsen hård och öm har en strypning av tarmen skett. Detta kräver omgående åtgärd, som operation. Endast ett fåtal av fölen visar symtom på kolik, så därför är det extra viktigt att man som hästägare har bråcket under uppsikt. Små bråcköppningar kräver extra vaksamhet då tarmen lättare blir inklämd.

//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv