Dräktighetsresultat och hudkurs

Dräktighetsresultatet denna säsongen har blivit mycket bra. Fortfarande väntar jag på resultatet av det sista stoet, övriga är dräktiga. I år tog stationen emot färre ston än tidigare, 15 st. Flera uppfödare kände att de ville bli av med sina unghästar innan de betäckte igen, vilket naturligtvis är klokt, men kanske inte helt lätt i dessa kristider.

 

Andelen ston med reproduktionsproblem övervägde i år, 80 %. Fler ston inseminerades med färsk sperma (62 %) än förra året. Inget sto behövde mer än två brunster att bli dräktigt och inget sto inseminerades mer än en gång/brunst. Som vanligt var det en rolig spridning av flera hästraser; halvblod, arab, PRE, american saddlebred och islandshäst.

 

Detta blev därför ett bra år att plöja upp och så om de hagar som varit betade längst. Övriga hagar putsades varannan vecka. Vi har också hunnit att måla om det gamla stallet och de staket som behövde. En ny hästhage har också blivit helt färdig.

 

Som vanligt blev säsongen intensiv med undersökning av nyfödda föl och utryckning till sjuka föl. Hos vissa är rutinen att kontrollera deras nyfödda föl med undersökning, foalcheck och genomgång av efterbörden, hos andra gör jag besök när de har problem.De uppfödare jag besökte har lärt sig att vara vaksamma på hur fölet beter sig de första timmarna efter förlossningen. Behandlingsresultatet av sjuka föl är helt avgörande av hur snabbt hästägaren reagerar och hur fort adekvata åtgärder sätts in.

 

Förra veckan var jag på en riktig nyttig hudkurs anordnad av Hästkliniken i Norrköping AB. Föredragshållare var veterinär Kerstin Bergvall. Huden är ju kroppens största organ och även föl kan drabbas av diverse hudproblem.

 

Det vanligaste hudproblemet hos häst är dock det som sammanfattas i begreppet mugg, som kan flera orsaker. Hon tog upp 6 olika orsaker, hur dessa kan diagnosticeras och behandlas. Det vanligaste symtomet är krustor utan klåda och den vanligaste orsaken här är staphylococcus aureus. Hudens skyddsbarriär är skadad av t ex att den är blöt, benen är rakade, vilket man därför bör undvika. Under regniga perioder kan det vara bra att känna till att benen kan skyddas med fet salva före utsläpp, enligt veterinär Bergvalls rekommendation.

 

Riktig diagnos är helt avgörande för behandlingsresultatet. Det är därför lätt att förstå att olika salvrecept kan vara helt verkningslösa om orsaken inte blir korrekt diagnosticerad. Diagnos ställs genom att undersöka lokalisation, hur djupt ner i huden det går, förekomst av inflammatoriska celler, provtagning för odling av bakterier och svamp.//Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv