Att vara vaken hästägare

Nu har många ston fölat. De flesta föl har varit friska, men några har behövt hjälp. Ett var hos Zonhästarna; Madde Ohlzon har skrivit på sin blogg (www.zonhastarna.se) om hur det var när ett av deras föl var sjukt.

 

Det gäller att vara vaken och alert, framförallt fölets tre första timmar efter förlossningen, för att tidigt upptäcka om någonting inte är normalt så att adekvata åtgärder kan sättas in direkt. Lika tacksamt det är att behandla föl när behandlingen sätts in i tid, lika otacksamt är det om den sätts in försent.

 

När bakterierna väl börjat föröka sig i den lilla fölkroppen, så sker det med en oerhörd hastighet. Föl saknar möjlighet att lagra energi - det är därför naturen har programmerat dem att äta många gånger per timme. Gör de inte det eller inte får möjlighet, sjunker sockernivån i blodet katastrofalt, vilket gör att det redan sjuka fölet, om behandling uteblir, blir ännu mer försvagat och så småningom är de utom all hjälp. Bakterierna fortsätter sina härjningar. Beroende på vilken/vilka bakterier som har fått fäste, vilket målorgan de har, varierar symtomen hos fölet. Hela förloppet kan gå så fort, att det kan vara svårt att förstå vad som har hänt.

 

Sätts behandling in i tid och fölet hjälps att så snabbt som möjligt komma in i sin normala ät-rytm, påskyndas tillfrisknandet avsevärt. Var 20 minut är hanterbart. Föl är inte programmerade att sova för långa stunder - de behöver dia ofta för att hålla en jämn sockernivå i blodet och vara aktiva. Hästägarna märker tydligt när tillståndet har vänt åt rätt håll, oftast inom 12 timmar, när behandling sker tidigt.

 

Kom ihåg, för att upptäcka att någonting är fel, gäller det att ha kunskap om vad som är normalt. Tidsparametrarna hur ett friskt nyfött föl ska bete sig ger en bra vägledning: Ett friskt nyfött föl ska resa sig inom 1 timme, dia inom 2 timmar galoppera runt i boxen inom 4 timmar //Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv