Funderingar

Det har nu blivit dags att stalla in hästarna på natten. Har man föl som ska vänjas av, unghästar, behöver de också en viss hantering, vilket passar bra i stallet.

 

Tidpunkten för avvänjning av fölen, tycker jag är dels beroende på i vilket hull stoet klarar att hålla och dels hur bra fölet äter sitt grovfoder. Om stoet har svårt att hålla hull, börjar jag avvänja vid ca 5 månaders ålder genom att nattetid ställa in mor och föl i varsin box. Fölet bedöms klara sig utan mamma när det äter bra med grovfoder och dricker tillräckligt med vatten själv. Jag brukar fylla vattenkoppen och ställa en full hink med vatten i boxen för att se vilket som föredras och samtidigt få en uppfattning hur mycket vatten fölet dricker. Sto som håller hull, inte är dräktigt, kan man vänta med avvänjning tills fölet är 7-8 månader. Det dräktiga stoet avvänjer själv sitt föl medan detta inte sker hos det inte dräktiga stoet. Hästar är vanedjur och tycker inte om hastiga förändringar. Det är vi människor som har alldeles för bråttom. Det är bättre att fölet får ta sin tid så undviks onödigt "backarbete".

 

Det finns flera saker i den moderna hästhanteringen jag funderar över. Kanske någon har ett bra svar? Många talar om att deras hästar får frukost, lunch och middag; köttätare äter måltider - hästar är växtätare och behöver äta en stor del av dagen, ca 14 timmar per dag. Deras matsmältningssystem är designat att äta lite och ofta av ett bra grovfoder. Med bra grovfoder menas nödvändigtvis inte att grovfoder framtaget till en mjölkko som ska ge 40 liter mjölk/dag ska utfodras till alla hästar. Här är det viktigt att räkna ut hur mycket den individuella hästen behöver i förhållande till sitt behov och arbete. Parametrar, t ex ras, ålder, dräktighet, digivning, prestationskrav är nödvändiga att ta hänsyn till.

 

Sedan tillkommer också frågan om det verkliga behovet av kraftfoder? Jag vet att förr tävlades hästar i riktigt krävande tävlingar enbart på ett bra grovfoder: Exempel på detta är fortfarande hinderrekordet från 1938 på 2.44 m, den konditionskrävande fälttävlan i Badminton under samma tidsperiod. Dessa hästar gick på "bara" hö. Inte heller fick de vila lika mycket före tävling som anses nödvändigt idag. Hästarna fick kanske en mer fysiologiskt anpassad foderstat och hade bättre kondition?

 

Detta leder till nästa tankenöt: Den moderna hästen "får inte gå ute för länge om dagarna om den ska tävlas för då blir den trött, utan det är viktigt att den tas in tidigt på dagen och i god tid före tävlingsdagen så den är utvilad". Hästen måste vara det enda djurslag som måste vila sig i form. Övriga djurslag, som inte orkar prestera maximalt, är inte i tillräckligt bra kondition eller är sjuka. Eller ännu värre; "hästen får inte vistas i hage för då kan den skada sig, så den blir promenerad/riden ett par gånger per dag". När hästar vistas i en stor hage, syns tydligt vilket rörelsebehov de har, framför allt fölen och de unga hästarna. En av människan uppgjort dagligt motion, tror jag, aldrig kan ersätta hästens verkliga behov.

 

Det tråkiga är att även fölen drabbas av denna "stående i box noja". Här är det ju verkligen viktigt att de kommer ut så fort det går för att utveckla sina atletiska förutsättningar. Föl inte är lika känsliga som små människobarn. De har en tjock, fet päls och ständigt tillgång till färsk, varm och näringsrik mat i mammans juver.

 

Med den moderna uppfattningen av hästhållning med korta ättider, begränsad mängd grovfoder, kraftfoder av olika varianter och stående i box de flesta av dagens timmar, är det inte konstigt om hästarna får ovanor, blir överaktiva, sjuka, halta etc?? Det är lättare att kommunicera med en häst som fått sina fysiologiska behov tillfredsställda än med en frustrerad krutdurk. Hästar tar tid, arbete, tålamod och kräver kunskap. Min morbror, Hans-Georg Netterberg, hade ett motto som är tänkvärt; Hästens välbefinnande går före min bekvämlighet. Sker så idag? //Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv