Fölsjuka

Vä has svullen, diarre hö hasspets Vä has svullen, diarre hö hasspets

Nu har fölningarna kommit igång ordentligt. En del föl får dessvärre en sämre start i livet genom att bli sjuka. Den absolut vanligaste anledningen till en bakteriell sjukdom hos det nyfödda fölet är ett försenat intag av råmjölken. Tyvärr, är det fortfarande en ganska vanlig uppfattning att om fölet inte börjar dia efter födseln, kan man lugnt vänta i fyra timmar innan man börjar mata det. Denna information har jag både hört och läst med förvåning lite varstans. Jag tycker att kunskapen borde vara mer uppdaterad: Kom ihåg, att efter endast tre timmar har fölet 22% upptag av antikropparna från råmjölken, vilket
m a o innebär att de två första timmarna efter födseln är de absolut viktigaste för att försöka säkerställa ett optimalt upptag. 


 Nyfödda föl har en tendens att söka runt innan de hittar rätt till juvret, så därför är  det bra att direkt mjölka ur stoet och ge fölungen råmjölk flera gånger för att undvika att bakterierna  fortplantar sig innan råmjölkens antikroppar hinner verka. 

Med hjälp av en foalcheck analyseras ett blodprov från fölet. Det är ett utmärkt hjälpmedel att kontrollera upptaget av antikroppar. Även om råmjölkens kvalitet kontrolleras med en refraktometer och kan visa bra värden, är detta ingen garanti för att fölet har ett fullständigt upptag av antikropparna. Självklart gäller att om råmjölkens kvalitet är dålig från början, blir antikroppsnivån ofullständigt hos fölungen. Som jag nämnt tidigare är ett piggt föl ingen garanti för ett fullgott upptag av antikroppar, utan endast en fingervisning om att det inte drabbats av någon bakteriell infektion. 

Ett sjukt nyfött föl håller det inte sin ät- och sovklocka. Ett friskt föl ska äta minst tre gånger/timme och skutta omkring efter fyra timmar. Fölet drabbas istället av trötthet.Bakterierna kan antingen då börja löpa gatlopp inne i fölkroppen eller ha en långsammare utveckling av symtom, beroende på i vilken mängd och vilken sorts bakterier samt hur mottagligt fölet är, vilket i sin tur beror på upptaget av antikroppar. Det är därför viktigt att de första dygnen ha bra uppsikt av fölet för att tidigt upptäcka någon avvikelse.

Symtomen varierar beroende på var bakterierna slår sig ner; tarm - lös avföring/diarre, leder - svullnad, navel - svullnad, dropp av urin, kronrand - hälta etc. De lurigaste fallen för hästägaren är där utvecklingen av symtom sker långsamt . Blodprov avseende analys av infektionsparametrar är ett bra hjälpmedel. Ju tidigare antibiotikabehandling kan påbörjas, ju snabbare sker tillfrisknad med färre komplikationer.

Ett blodprov, ca 6 timmar efter fölningen med foalcheck, är betydligt mindre kostnadskrävande än att riskera att fölet blir sjukt. Krävs intensivvård på djursjukhus, blir kostnaderna lätt i samma storleksordning som vad en lyxresa till någon paradisö skulle kosta. Med det perspektivet, borde ju inte valet vara svårt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv