Sjuka föl, problemston, nya kunskaper - fantastisk rolig säsong

Denna säsongen blev fölens. Många ville ha hjälp med sina sjuka föl. De flesta ägarna var vana uppfödare, och kunde snabbt få en uppfattning om att fölet inte mådde bra. Flera valde då att ha sina föl med mammor hemma hos mig, själva vara kvar och vaka. Det fungerade utmärkt då jag med jämna mellanrum kunde titta till fölen, sköta behandlingarna och undersöka så ingen ny komplikation tillstötte. I ett par fall var fölen så svårt sjuka så att när ett problem var löst, uppstod nästa. Lyckligtvis tillfrisknade samtliga föl till slut tack vare god hjälp från hängivna stoägare.

Av denna anledning, tog jag inte emot det vanliga antalet ston, utan endast 20 st. Antalet räckte mer än väl. De flesta tillhörde problemkategorin d v s aborterat, ej blivit dräktiga, äldre maidenston. Samtliga ston blev dräktiga. Tyvärr har två stycken har resorberat.

I höstas uppdaterade jag mina kunskaper i att diagnosticera och förbättra dålig seminkvalitet dels i Texas (USA) och dels i Sverige. Kunskaperna kom väl till pass, denna säsong, i ett fall där det frysta seminet var av dålig kvalitet. Det gick till på följande sätt: Från en dos, offrades ett strå för att räkna antalet spermier, färga dessa och därefter få fram antalet funktionella spermier. I detta fall visade det sig att endast 25 % av spermierna var funktionella.  När stoet precis hade ovulerat, tinades de återstående stråna, centrifugerades genom en gel, där de inte funktionella spermierna fastnade. Av den ursprungliga dosen på 625 miljoner spermier, återstod efter användning av ett strå och gelcentrifugering endast 25 miljoner. Stoet blev dräktigt och är så fortfarande. I detta fall var informationen från hingsägaren att hingsten hade utmärkt sperma, men att detta gällde färskt semin, framkom först långt senare. Återigen, visar det hur viktigt det är att särskilja dräktighetsprocenten mellan färsk - kyld - och frusen sperma, för att så fort som möjligt få en uppfattning var problemet ligger när stoet inte blir dräktigt.

Vid användning av fryst semin, är det bra om stoägare frågar om antalet ston hingsten fått dräktiga på sitt frysta semin innan man bestämmer sig för att köpa doser. Om hingstens semin inte är provad som fryst tidigare, kan man be om ett extra strå, för analys. Vill inte hingststationen lämna ut detta, är det på egen risk man köper doser och om stoet inte blir dräktigt, kan man få offra ett strå för en diagnos. Det är därför också viktigt att rätt antal spermier ingår i köpet av en dos. Alltför ofta minskas antalet strån och därmed vad som anses vara en full dos spermier. Oftast sker detta från hingstar där det frysta seminet är väl utprovat och dräktighetsresultatet gott. Extra viktigt är att ordentlig provtagning, med cellprov och bakteriologiskt prov, tas före varje inseminering för att utesluta att eventuellt problem finns hos stoet.

De bakterier, som ställer till störst problem hos gallstoet, är de hemolyserande streptokockerna. Dessa är luriga då de har förmågan att krypa in i livmodervävnaden och slå sig till ro i grupper. När de har gjort så, beroende på antal, är det inte alltid möjligt att kunna odla fram dem vare sig genom att ta en biopsi eller genom vanlig provtagning. De orsakar med sin närvaro ärrvävnad i livmodervävnaden som ytterligare bidrar till att stoet får svårt att bära fram ett föl. Det är därför viktigt att tidigt få en diagnos till varför stoet inte blir dräktigt eller resorberar. Detta är alltid en varningsflagga i de fall där seminet håller en god kvalitet.

Streptokockerna misstänks att de kan aktiveras efter inseminering och beroende på antalet resorberar stoet vid olika tidpunkter i sin dräktighet om hon blir dräktigt. För att  få en diagnos på gallstona och skapa bättre förutsättningar för inseminering med hållbar dräktighet, har ett danskt team, tagit fram ett medel, som aktiverar, inaktiva, sovande, streptokocker så att de blir behandlingsbara. Preparatet är utprovat i Kentucky, med utmärkta resultat, på speciellt värdefulla avelsston som inte blivit dräktiga på två säsonger. Jag har fått förmånen att prova ut detta även hos mig. Än så länge har jag använt preparatet på ett sto, som nu är behandlat och återkommer nästa vår för inseminering.// Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv