Säsongen 2015

Åter är en säsong till ända. Tiden verkar gå fortare och fortare och inläggen blir senare och senare. Här kommer i alla fall en kort resume;

I början av året skrev jag på min hemsida att 20 ston skulle tas emot, men det blev några flera (25 st). Nu fungerade detta mycket bra, tack vare god förståelse hos hästägarna och bra samarbetsvilja hos stona, d v s behandlingar och inseminationer fungerade som tänkt. Som vanligt var det en blandning av unga maidenston, äldre förstagångsston, gallston och sto med föl. Av dessa blev två inte dräktiga (omognad och hormoninbalans). Hälften av de ston som kom hade någon form av reproduktionsproblem. Ett sto resorberade.

Två högriskston fölade här. Det är alltid lika roligt att få förtroendet att ha hand om fölen redan från början. Är fölen sjuka redan vid födseln kan, behandlingen sättas in direkt utan dröjsmål, stoet tas om hand likaså och ständig uppsikt göras. Arbetet blir mycket enklare och tryggare. De föl som fötts här och som krävt behandling, har hittills haft engagerade ägare som gjort allt för att hjälpa till. För dem har det blivit en snabbkurs av nyföddhetsperioden hos fölet och hur det sjuka fölet tas om hand. Alla föl har efter avslutade behandlingar gått hem friska. Fortfarande kommer information och kort från flera av dessa hästägare vad som händer i de nu vuxna hästarnas utveckling. Det är roligt att följa. Samtidigt är det en mycket viktig information att kunna ge till andra hästägare som kanske funderar på om det lönar sig att lägga ner stora kostnader och engagemang på en sjuk fölunge.

Om man har ett sto, som har haft reproduktionsproblem och är dräktigt, är det viktigt att under dräktigheten hålla noga kontroll över flytningar från slidan och utseendet på juvret. Utgångspunkten ska vara inga flytningar och juvret ska vara lugnt tills några veckor före förväntad fölning. 

Under hösten hann jag med en sväng till Texas (USA) igen. Kollegorna där är specialiserade på olika problemställningar hos hingst, analys av sperma och olika tekniker vid hantering av lågfertil sperma såväl som  kyld och fryst. Vid val av framförallt fryst sperma är det viktigt att försöka få information om antalet dräktigheter av de ston som blivit inseminerade. Är informationen svår att tillgå, finns alltid möjligheten, om man absolut vill ha en viss hingst, att analysera det frysta seminet vid den första användningen, för att om stoet inte blir dräktigt kunna eventuellt åtgärda seminet inför nästa insemination. Ett gott råd är att försöka undvika någon av dessa kombinationer vid val av fryst sperma; fåtal strån, dålig sperma och/eller sto som inte är i fullgod reproduktion.

Varje säsong bjuder på nya lärdomar, vilket gör detta arbete så intressant och roligt. Nu återstår att se vad nästa år kommer att bjuda på. Tills dess önskar jag Er alla ett riktigt Gott Nytt År! //Elisabeth

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irma » Mugg:  ”Hej. Vår häst har torra mugg-krustor. Dom lever sas eget liv. Blir större o torr..”

  • Bjørn Boesgaard » Övervakning fölning. :  ”Der finss jo även en mer "lokal" lösning; SAFEMATE(R) fölningsalarm. Den reagere..”

Bloggarkiv